
DCUSA Consultation  DCP 127 

8 March 2013 Page 1 of 6 V1.0 

DCUSA DCP 127 RFI 2 Responses – Collated Comments 

 

NOTE:  This document should be read in conjunction with the minutes of the DCP 127 Working Group (WG) held on 8 March 2013, and the 
responses to the earlier DCP 127 consultations and Requests for Information.  These documents are available on the DCUSA website 

(www.dcusa.co.uk) 

 

This Consultation was issued to DCUSA Contract Managers. 

 

Question One For Electricity Suppliers - For the indemnity from 
the gas supplier, where his actions cause suffering 
to the electricity supplier (e.g. from damage to 
metering equipment and/or the premises), is £1m 
sufficient, or would you propose a different value? 

Working Group Responses 

British Gas In view of the existing Limitation of Liability Clause 
in Section 53 where liability for physical damage is 
already capped at £1m it would seem reasonable 
that the indemnity in favour of the electricity 
supplier for damage to metering equipment and 
premises should also be capped at £1m. 

The WG noted the comment. 

EDF Energy We do not believe that the amount of £1 million is 
sufficient; surely the liability should be unlimited 
and not capped. £1 million appears to be totally 
unrealistic and would not account for scenarios such 
as a block of flats being destroyed or significantly 
damaged.  
 
These costs should be entirely borne by the party 
responsible for the damage. 
 

A WG member clarified EDF’s original view, but 
confirmed that after further consideration EDF was 
of the view that the £1m cap was sufficient for now, 
and a Change Proposal could be raised at a later 
date to review this cap. 
 
The WG noted the revised response. 

http://www.dcusa.co.uk/
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POST MEETING NOTE – EDF explained it had revised 
its view and considers that £1m is sufficient, and 
would raise a Change Proposal at a later date to 
change the cap if required. 

Electricity North West Ltd N/A  

SSE Energy Supply We believe that the £1m indemnity should be 
sufficient for damage to equipment and/or the 
premises in most cases. However, where actions of 
the Gas Supplier have caused death or personal 
injury then the Electricity Supplier should be 
indemnified to an unlimited amount. 

 

We believe that the question of ongoing 
responsibility for the Comms Hub will impact the 
indemnity provisions. Where a customer changes 
their gas supply to a Gas Supplier who is not party to 
DCUSA, who will indemnify the Electricity Supplier? 
This question needs to be resolved or there is a risk 
that Electricity Suppliers will be left with the liability 
where a Gas Supplier is not a DCUSA party. 

 

The WG’s view was that death/personal injury was 
already covered in the DCUSA liabilities. 

 

 

 

 

The WG agreed to confirm the following position 
with the legal advisor: if the new gas supplier was 
not a DCUSA party, the old gas supplier would 
remain liable for the installation as the ‘installing 
supplier’.  If the new supplier wanted to work on the 
gas hub, it would have to sign up to the DCUSA or 
make the relevant bilateral arrangements.  In the 
foundation period, the gas supplier could also chose 
to remove the comms hub 

The WG noted that DCP 127 just provides a 
contractual framework that parties can chose to use 
or not; it provides a standard agreement to cover 
the liabilities, prior to the Data and Communications 
Company (DCC) going live. 

 

UK Power Networks N/A  
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Western Power Distribution N/A  

Question Two For Electricity Suppliers - For the indemnity from 
the gas supplier, where his actions cause the 
electricity supplier to breach his MAP or MOP 
contract, is £1m sufficient, or would parties 
propose a different value? 

 

British Gas We have reviewed our electricity MAP and MOP 
contracts including legacy metering JPW agreements 
and we do not believe allowing a gas supplier or his 
agent to work on the metering asset would put us in 
breach of contract. We have also discussed with our 
MAPS what the likely nature of loss could be 
suffered by a MAP by the actions of a gas supplier 
other than physical damage and we have not 
identified any material losses that could be incurred 
other than physical damage which is covered by the 
indemnity mentioned in question1.  
In light of this we would suggest a slight amendment 
to clause 52H.12.2  as follows 
 

52H.12.2 directly or indirectly from any claim by 
the owner of the electricity metering equipment 
at the Premises or by the Electricity Supplier’s 
Meter Operator Agent that the Electricity 
Supplier is in breach of its contracts with such 
persons in providing consent under Clause 
52H.11 provided it has suffered loss as a result 
of such breach (but only to the extent such 
contracts were entered into prior to 1 October 
2013, and subject to a cap of £1 million per 
contract). 

The WG had no comments or questions and agreed 
to pass the suggested change to the legal advisor 
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EDF Energy We do not believe that the amount of £1 million is 
sufficient; surely the liability again should be 
unlimited and not capped. £1 million appears to be 
inadequate and as a minimum should cover the 
MAP/MAM liability. 
These costs should be entirely borne by the party 
responsible for the breach. 
 
POST MEETING NOTE – EDF explained it had revised 
its view and considers that £1m is sufficient, and 
would raise a Change Proposal at a later date to 
change the cap if required. 

Refer to comment / response earlier. 

Electricity North West Ltd N/A  

SSE Energy Supply We are concerned that the £1m indeminity per MAP 
or MOP contract will not be sufficient. The potential 
number of Gas First installations may result in many 
individual indirect or direct breaches that could 
easily put Electricity Supplier liabilities beyond the 
indeminty level. 
 
 
 
We believe that the question of ongoing 
responsibility for the Comms Hub will impact the 
indemnity provisions. Where a customer changes 
their gas supply to a Gas Supplier who is not party to 
DCUSA, who will indemnify the Electricity Supplier? 
This question needs to be resolved or there is a risk 
that Electricity Suppliers will be left with the liability 
where a Gas Supplier is not a DCUSA party. 

The WG considered it would be useful to have some 
examples of scenarios that would incur more than 
£1m for breach of contract.  Noted that it would be 
hard for the WG to evaluate a reasonable value for 
breach of contract.  Members could not envisage 
what the loss might be.   
It was agreed to leave £1m in, recognising that 
might be amended by further DCP later. 
 
The WG considered that if the gas supplier wasn’t a 
DCUSA party, it wouldn’t have permissions to work 
on the electricity equipment.  Any breach or 
damage therefore is tort rather than liability. 
WG members referred to the earlier point on 
liabilities on change of gas supplier. 
It was noted non-DCUSA Parties can’t be tied to 
DCUSA obligations. 
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UK Power Networks N/A  

Western Power Distribution N/A  

Question Three For Electricity Distributors - Do you have any 
concerns about the liability provisions in the legal 
drafting for DCP 127? 

 

EDF Energy (blank)  

Electricity North West Ltd Our understanding is that gas suppliers will be 
subject to the general legal provisions of DCUSA and 
as such will be subject to the liabilities covered off in 
Clause 53.1. 

The WG noted the comment. 

SSE Energy Supply N/A  

UK Power Networks The distributor is exposed to similar risks as the 
supplier, in particular the distributor is exposed to 
risks around the customer’s connection and 
consequences arising from issues there, which the 
meter operative will be working on. 
 
We therefore suggest it is equitable to include an 
indemnity similar to that proposed for suppliers 
along the lines of; 
 
The Gas Supplier shall indemnify the Company 
[Distributor] against all actions, proceedings, costs, 
demands, claims, expenses, liability, loss or damage 
arising directly from physical damage to the 
property of any person caused by the Gas Supplier’s 
Gas Meter Asset Manager in exercising the Gas 
Supplier’s rights under this Section 2C (but excluding 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The WG agreed to consult the legal advisor on 
inclusion of this text. 
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liability for any loss of profit, loss of revenue, loss of 
use, loss of contract or loss of goodwill, and subject 
to a cap of £1 million per incident or series of 
related incidents) 
 
While this is similar to the indemnity proposed for 
suppliers, we question whether the indemnity in 
respect of distributors’ liability to customers should 
be capped as shown or should be linked to their risk 
under the national terms of connection (which may 
exceed £1m for domestic customers). Something 
like replacing the last phrase with; 
 
and subject to a cap of £1 million per incident or 
series of related incidents in respect of the property 
of persons whose premises are not whole current 
metered domestic premises. 
 

Note also that the circulated draft of 52H.12.1 says 
“(but excluding liability any loss of profit,”, where it 
should say “(but excluding liability for any loss of 
profit,” 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
The WG decided not to take this second wording 
suggestion forward as distributors don’t get an 
equivalent indemnity from electricity suppliers’ 
Meter Operators.  The respondent was content to 
leave the additional wording out, noting it could be 
amended later via another DCP if required. 
 
 
 
 
 
Noted, would be passed to legal advisor 
 

Western Power Distribution In our understanding the liabilities under gas first 
installations is no different to the normal liabilities 
we have under the DCUSA, on this basis we do not 
have any concerns. 

The WG noted the comment. 

 


