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Section Issue Question Legal Adviser’s 

comments 

WG Comments 

Section 1 G  Customers who are not 

licensed.  

Where do we stand 

in regards to 

customers who 
should be licensed 

but are not? 

 Place wording 

in the terms, 

how would 
Ofgem respond 

to a Party 
requesting a 

license is out of 
scope of the 

CP. 
 

These NTC, 
would be 

automatically 
binding, on an 

exempt 
Distributor.  

 

Should this 
continue to 

apply they 
become a 

licensed 
Distributor; or 

they restore 
their position 

to a state 
where they can 
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remain an 

exempt 
Distributor; Or 

finally make a 
transition to 

becoming a 
customer 

covered by 
section 3? 

 
Complete.  

Definition Settlements 

 

Add defined term.  Copy across 

the definition 
of Settlements 

as outlined in 
the DCUSA into 

the NTC 
clause.  

 
Then update 

legal text so 

that 
Settlements 

was 
capitalised.  

 
Complete.  

Definition De-energisation” means 
the deliberate 

movement of any 
switch or the removal 

Is there a right for 
the Company to de-

energise at the 
embedded metering 

 Legal advice 
still required, 

due to diverse 
views in the 
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of any fuse or the 

taking of any other step 
whereby no electrical 

current can flow 
between the Company’s 

Distribution System and 
the Exempt 

Distributor’s 
Distribution System 

through  the 
Connection Point or 

through an Embedded 

Metering Point (and 
“De-energise(d)” shall 

be construed 
accordingly); 

point or do only the 

appointed supplier 
and the licence 

exempt distributor 
have that right?  

consultation 

responses.   
 

The issue here 
is whether the 

LDNO, Supplier 
or EDNO does 

the de-
energisation? 

 
Agreed to 

leave definition 

as is. The 
instances of 

embedded 
network points 

needing de-en-
energised is 

covered by 
Supplier rights 

or by a License 
Distributor 

having 
processes in 

place.  

Definition National Terms of 
Connection” means 

these National Terms of 
Connection, of which 

this Section 5 forms 
part, as amended from 

Should this clause 
refer to a clause 

within section 5 or 
within the DCUSA. 

Is it clause 22 of 
this section 5?  

 Complete.  
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time to time in 

accordance with Clause 
22; 

3.3 The right to be (and 
remain) Connected is 

conditional upon 

settlement metering 
being in operation at 

the Connection Point or 
arrangements in place 

for all usage of 
electricity within the 

Exempt Distribution 
System to be measured 

and entered into 
settlements in 

accordance with the 
requirements of the 

BSC. 
 

1. Is usage too 
narrow, or 

does it need 

to be more 
clear. 

 
2. Does “usage” 

also cover 
export? 

 
3. What would 

count as full 
measurement

, with no 
Connection 

Point meter, 
but electrical 

losses in the 

exempt 
network that 

are not being 
measured as 

usage.  
 

4. What is the 
acceptable 

amount of 
losses in a 

Usage seems 
imprecise. There 

needs to be 

consumption, 
generation and line 

losses. These 
either need to be 

measured or 
calculated on an 

agreed basis. 

Need to see if 
there is a 

headline clause 

in relation to 
the obligation 

to all usage of 
electricity 

subject to 
settlement 

metering.  
 

Have amended 
the drafting 

removing the 
reference to 

usage and 
update to 

ensure clarity.  
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licenced 

exempt 
network 

subject to non 
settlements 

metering of 
the 

Connection 
Point that is 

legitimate for 
the LDNO to 

not be able to 

measure as 
usage?  

4.1.3.2 (B) With regards to access 
embedded metering 

points.  

Is the drafting 
sufficient? 

 Complete. See 
comment 

below. 

4.1.3.2 (B) A consultation 
respondent did not 

think that the private 
network operator has 

statutory rights of 
access to its network. 

 
They believe that the 

licensed distributors 
rights only apply where 

the licensee is an 
electricity distributor as 

defined by the Act in 
respect of their 

Does an authorised 
electricity 

Distributor who 
does not hold a 

license have 
statutory rights of 

access to premises 
of users who are 

directly connected 
to its licence 

exempt distribution 
system?   

 
If the authorised 

There are no 
statutory rights. 

However, the 
presumption is 

that these private 
network operators 

will have reserved 
access rights in the 

leases by which 
the connectees 

lease the premises 
connected to the 

network. 
 

Complete.  
 

Update the 
drafting to 

cover off 
procurement 

and access 
rights and 

remove any 
reference to 

statutory.  
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electricity distribution 

system.  The Electricity 
Act does not give 

electricity distributors 
rights in respect of 

other parties 
distribution systems.  

Private networks are 
not covered by 

Schedules 3,4 and 6 of 
the Act.  Also many of 

the other provision of 

the Act do not apply to 
unlicensed distributors 

(eg §16 to §23 of the 
Act) 

electricity 

Distributor does not 
hold a license and 

does not hold 
statutory rights of 

access, the WG 
requires advice on 

what clauses would 
be appropriate to 

procure rights of 
access to the users 

premises, from the 

exempt distributor 
at no cost, where 

the licenced 
distributor is wholly 

reliant on the 
completeness of 

Fulls Settlements 
metering (no 

settlements 
metering of the 

Connection Point). 

The private 

network operator 
should grant 

access rights to 
the licensed 

distributor in 
respect of all 

premises within 
the private 

network. These 
rights can be 

based on the rights 

granted in other 
parts of the NTC. 

4.3.3 use the Company’s 
Distribution System for 

the purposes of 
providing a supply of 

electricity (or to 
otherwise have 

electricity transported 
through the Company’s 

To confirm if this is 
sufficient to cover 

export as well. 
 

Applies to section 2, 
3 and 4. 

 Could be dealt 
with under a 

separate 
change.  
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Distribution System), 

 

5 In respect of a 

settlement metered 
boundary (Connection 

Point or Embedded 

Metering Point), the 
relevant electricity 

supplier will send 
instructions from time 

to time to MPAN 
registrar, i.e. the 

licensed Distributor, by 
data flow. 

 
The Embedded 

Metering Point is not on 
the licensed 

Distributors system and 
so the exempt 

Distributor should more 

appropriately be doing 
de energsiation or re 

energisation activates.  
 

Should the licence 
Distributor ignore or 

reject the Supplier data 
flow for Embedded 

Metering Points or 
alternatively how 

How does the 

licenced distributor 
notify the exempt 

Distributor that it is 

going to de-
energise.  

 
What if licenced 

distributor de-
energise the 

settlement metered 
Connection Point on 

behalf of the 
Supplier, do we 

need to also notify 
the Embedded 

Metering Point 
customers. 

 

What if the licenced 
distributor de-

energises a non–
settlement metered 

Connection Point, 
do we need to 

notify the 
Embedded Metering 

Point customers, or 
just notify the 

 Use of System 

issue.  
 

Should be 

raised under a 
separate 

DCUSA CP and 
a MRA Working 

Practice set.  



DCUSA DCP 124 

22 August 2012 v 1.0 

should the licensed 

Distributor convey and 
manage the instruction 

to and from the exempt 
Distributor. 

exempt Distributor 

and leave 
notification to the 

exempt distributor?  
 

5.2 De-energisation on 

Request 
 

The Company shall De-
energise the 

Connection Point within 
a reasonable time (or, 

in circumstances of 
urgency, as soon as is 

reasonably practicable) 
after being instructed 

to do so by either the 
Exempt Distributor or 

where applicable the 
Registrant.  Where the 

instruction has been 

given by the Registrant, 
the Company shall give 

the Exempt Distributor 
such notice of the 

intention to De-
energise as is 

reasonably practicable 
in the circumstances . 

 

Wragge and Co. 

Where do we stand 
in the Electricity 

Supply standard 
performance 

regulations in 2010. 
 

If we de energise 
the settlement 

metered boundary 
Connection Points 

this has the 
consequence of 

disrupting supply to 
embedded exit 

points (DNOs 

MPANs) within the 
private network. 

Do you mean how 

many ‘premises’ 
will be affected for 

the purposes of 
the Regs?  

 
The definition of 

premises for the 
purpose of the Act 

(and therefore the 
Regs) will not be 

directly changed 
by what we do 

here. Premises will 
still be given its 

natural meaning, 

but will still be 
taken to include 

structures and 
land. So the 

question in each 
case will be 

whether or not it 
‘looks like’ one 

premises or lots. 
 

Clause 15.10 

addressed the 
issue of 

indemnity.  
 

The WG have 
update notices 

section of the 
drafting. So 

where the user 
fails to notify 

the company of 
changes of 

notice address. 
The company 

shall not be 

liable to the 
issues arising.  

 
Consultation 

question, is the 
current 

wording of the 
notices clause 

sufficient. 
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However, the Regs 

generally only 
create obligations 

on the ‘relevant 
electricity 

distributor’ (being 
the one to whose 

system the 
customer is 

directly 
connected). This 

would seem to 

mean that a 
private network 

must always be 
viewed as one 

customer, as to 
view them 

otherwise removes 
them from the 

regime of the Regs 
entirely.  You may 

seek to clarify this 
interpretation with 

Ofgem. 
  

9.5 provided that the 

Exempt Distributor’s 
liability in respect of 

the Company’s 
Equipment pursuant to 

Is it 

disproportionate in 
its own right.  

 
Is it also 

This depends upon 

the size of each 
network, but is 

consistent with 
common 

Section 5 is 

consistent with 
section 3. The 

NTC is a 
default and 
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this Clause 9.5 shall not 

exceed £1,000,000 per 
incident or series of 

related incidents.   

disproportionate in 

comparison to other 
sections of the NTC. 

 

connection 

agreement terms. 

does not 

preclude a 
customer 

seeking a 
bilateral 

appropriate to 
the nature of 

their 
connection. 

 
This would also 

apply to 

section 3.  

10.1.1 Defined term of 

Property. 

Does occupy include 

access? 

There is no harm 

in spelling out 
exactly what we 

mean. 

Definition 

currently 
includes access 

and the 
working group 

agreed it was 
sufficient.  

15.10 Further guidance 

needed. 
 

In relation to Electricity 
(standards of 

performance) 
regulations 2010. 

What are the 

licence Distributors 
liabilities in respect 

of those 
performance 

measures that 
would impact on a 

licensed Distributor. 
 

Are we liable for 
compensation to a 

As above, most of 

the Regs are 
concerned with the 

relationship 
between 

customers and the 
distributor to 

whose system the 
customers’ 

premises are 
directly connected 

Clause 7.5. is 

sufficient. 
Indirectly 

reference 
MPANs need to 

be corrected.  
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customer connected 

to another 
Distribution system, 

and if so what 
further 

amendments to the 
liability exclusion 

need to be made to 
exclude those 

events relating to 
the licence exempt 

distributor’s 

distribution system? 

(being by 

reference to the 
‘final connection’). 

 
The NTC cannot 

override the 
statutory scheme.  

 
On the above 

analysis it would 
not seem likely 

that distributors 

would have liability 
to the customers 

within the private 
network. However, 

distributors could 
seek to obtain 

compensation from 
the private 

network operator 
in circumstances 

where liability does 
arise and the 

private network 
operator is at fault 

(as per the 

provisions 
elsewhere between 

DNOs). 
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19.3, 15.11 and 

15.3 

What do we do if 

Parties are not entitled 
to be a licence exempt 

distributor? Have set 
out drafting to contain 

that scenario.  

Is what the working 

group have drafted 
correct? 

 Will ask 

Wragge & Co 
to confirm their 

view when 
they complete 

their final 
review of the 

drafting.  

19.6.1 Is this clause sufficient? 
 

 

Are the any other 
areas of the terms 

other than 19.6.1, 
where indemnities 

would be 
appropriate?  

 Consultation 
question, 

whether there 
are any further 

indemnities 
clause, as well 

the termination 
clauses, 

needed in the 
drafting.  

23.1 and 23.2 Problem of identifying 

the Exempt Distributor.  

What would 

constitute service of 
notice, for example 

where there is a 
multiple dwelling 

with no obvious 
‘landlord’ or 

‘building network 
operator’ on site 

and no known 
current 

communication 
address for the 

This is difficult to 

answer generically. 
Service on only 

one tenant would 
not seem 

sufficient. I’m not 
sure we can deal 

with this issue in 
the NTC. 

Working Group 

have 
addressed the 

issue.  
 

Proposal is to 
serve notices 

on Exempt 
Distributor and 

have the 
Exempt 

Distributor 
indemnify the 
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‘landlord’ or 

‘building network 
operator’ other than 

the premises 
concerned? 

Would serving a 
notice on at least 

one embedded 
“customer” fulfil 

requirements to 
notify the “licence 

exempt distributor” 

such as for supply 
interruption or 

termination? 

Company 

where the 
address for 

notices is not 
provided or not 

up to date. 
 

Consultation, 
how far should 

the drafting 
dictate where 

the notification 

of new or 
changed 

contacts for 
notices should 

be sent to such 
that receipt 

and 
confirmation 

and recording 
of the current 

notice details is 
robust. 

General  3rd party 

legislation, is it 
sufficient? 

 

 As part of the 

final review of 
the legal text, 

Wragge & Co 
will be asked to 

take this 
comment into 
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consideration. 

 
The drafting is 

similar to 
Section 3 of 

the drafting 
and is 

therefore 
sufficient.  

 


