
DCP 008 Consultation       Question 7 

23 April 2008       Page 1 of 3 

Question 7: Do you agree with the Working Group’s conclusions on which scenarios should result in UMeTS 
services as set out in Section 4.1 of the consultation document? If not, please explain with reasons 

 
British Gas With effect from June 2008 British Gas will offer all its’ prepayment customers a dedicated 24 hour call 

centre facility. 
In view of this we would support the scenarios set out in section 4.1 for CREDIT Meter customers only.   
With regard to prepayment customers we would want all calls to be referred to the Supplier in all situations. 
If the distributor inadvertently finds themselves on site we would want the engineer to obtain authorisation 
from British Gas before carrying out any work on the metering equipment of a prepayment customer. 
 

CE ELECTRIC UK No, we do not agree with the working group (majority) conclusions on the scenarios to include in UMetS. If 
DCP 008A were adopted into DCUSA we believe that these conclusions would result in a considerable number 
of metering jobs being completed by distribution staff when there are currently no obligations in the 
distribution licence for a distributor to provide these services. Distribution staff should be engaged in 
distribution system fault resolution, leaving the resolution of metering faults to experienced meter operators. 
All calls where it is established that a metering fault is the cause of the supply interruption should be 
referred back to suppliers so that the appointed meter operator can visit the customer to rectify the metering 
fault. Where it is not possible to identify a metering fault during the customer telephone call, the distributor 
should attend site. If a metering fault is then identified during the site visit this should be referred back to 
the supplier for a meter operator visit. The only possible exception to this is where the customer is deemed 
to be vulnerable and the site visit takes place outside the operating hours of meter operators. In these 
(limited) situations the supply might possibly be restored by the distributor using a single-phase single-rate 
credit meter if the distributor had the correct equipment available. However, our preference is still that a 
meter operator should attend to rectify the metering fault as a matter of urgency in these situations, even 
though it may be outside the current normal operating hours of some of them.  
 
In summary, our view of the 8 identified scenarios is: 
Scenario 1 Refer to supplier 
Scenario 2 Refer to supplier 
Scenario 3 Refer to supplier 
Scenario 4 Refer to supplier 
Scenario 5 Refer to supplier 
Scenario 6 Refer to supplier 
Scenario 7 Refer to supplier 
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Scenario 8 Refer to supplier / UMetS applies 
 
This approach will ensure that, in the majority of cases, the appointed meter operator will visit the customer 
to rectify the metering fault using experienced staff carrying the correct metering equipment. This will 
prevent the need for follow-up visits by meter operators to carry out further metering work incurring more 
cost and causing further disruption to customers. 

Central 
Networks 

Please see above, we believe that by treating all customers equally well, the number of scenarios is reduced 
from eight to four. 

E.ON UK The conclusions of the working group seem to be reasonable.  
 

EDF Energy 
Customers Plc 

We agree with the Working Group’s conclusions as set out in Section 4.1 of the consultation document and 
as reflected in DCP 008A. 
 

EDF Energy 
Networks 

No 
We believe all perceived metering faults should be referred to the supplier. This supports competition in 
metering and it is for suppliers to determine the level and hours of service they wish to provide. 
We believe that once on site, distributors should endeavour to restore supply in all circumstances. This 
results in a better level of customer service.  
Customers do not understand the differences between distribution and supply and if distributors are to not 
restore supply it is the distributor’s reputation that is at risk as he will look bad in walking away. 
 

Electricity North 
West Limited 

No. The reasoning is explained in Paragraph 5.6 of the consultation document and in our response to the 
second question [question 2]above. 

energywatch See also “Other Comments”. (Question 10) 
If the definition of vulnerable (including consequential vulnerability from a prolonged loss of supply - see 
above) is adopted then energywatch would support DCP008A with regard to the scenarios. However given 
that each decision on how to proceed is likely to be subjective, the scenarios in DCP008C appear to limit 
consumer detriment.  
 

ESP Electricity 
Ltd 

No.  ESP believes that the Electricity (Standards of Performance) Regulations 2005 fully covers the 
requirements for fault restoration and associated standards of service. 

IPNL No 
Npower Group Having participated in the DCP08 Working Group we understand the rationale behind the DCP08A scenarios, 

however DCP08A is not our preferred solution. 
Scottish Power No. SPERLs view is that if the DNO is at a customers premises then UMeTS should apply regardless if the 
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Energy Retail 
Limited 

customer is vulnerable or not (No 5). 
The end user does not differentiate between industry parties and would expect their supply to be restored on 
the first visit. Failure to replace the meter in this scenario exposes the customer to greater inconvenience 
and is therefore more likely to raise a complaint either against the supplier or DNO. 
 

SP Distribution / 
SP Manweb 

Yes 

SSE Energy 
Supply Limited 
 

From a Supplier perspective, we would suggest in column 3 lines 1, 2, & 3 remain ‘Refer to Supplier’ but 
from line 4 through to 8 should all be ‘UMeTS applies’. 
This would mean a change on Line 5 (Site Visit – Metering Fault Identified – Not Vulnerable) to UMeTS 
applies, the rationale being that it would be inappropriate when the distributor is already on site to leave the 
customer off supply for a further period of time until the Supplier could arrange for their meter operator to 
visit site.  
 

SSEPD We agree that the UMeTS scenarios are adequate for the DCP 008 analysis 
The Electricity 
Network 
Company ltd 

No  
Scenario 4 and 6 relate to out of hours calls.  Given that the distributors service standards are prescribed 
by the Standards of Performance, and that the standards state that where a call is received out of working 
hours it shall be deemed to have been received at the next period of working hours.  As such we question 
why the Supplier cannot deal with such calls on the same basis. We do not accept that the requirement to 
attend should be any more onerous than those prescribed in the regulations 
Scenario 7 and 8.  We have proposed a solution where the supply to the class or classes of customer 
described could be restored with the absence of metering.  Please see our proposal above.   

Western Power 
Distribution 
(South West) 
plc and Western 
Power 
Distribution 
(South West) 
plc 

No, we believe UMETS should only apply to vulnerable customers out of hours i.e. scenarios 4 and 8. 
 

 


