
 

DCP 383 – Provision for Distributors to Move Meters for Service 

Alterations 

Draft Legal Text 

Add the following new definitions in Clause 1 (Definitions and Interpretation): 

Meter Asset Provider means, in respect of any metering equipment, the person 

who provides that metering equipment (whether or not that 

person owns the metering equipment). 

 

 

Add the following new Clauses 25.25-25. in Section 2A (Distributor to Supplier/Generator 

Relationships):  

Work on Metering Equipment 

25.25 Where the Company is relocating an Entry Point and/or Exit Point relating to a Customer Installation, 

the Company may (at its discretion and subject to Clauses 25.28 and 25.31), offer its services to the 

Customer to relocate the metering equipment associated with that Entry Point and/or Exit Point at the 

same time.  

25.26 Where, pursuant to paragraph 1(1)(a) of schedule 6 of the Act, the User has asked the Company to 

relocate an Entry Point and/or Exit Point relating to a Customer Installation, the Company may (at its 

discretion) agree with the User to relocate the metering equipment associated with that Entry Point 

and/or Exit Point at the same time. 

25.27 Where the Company agrees to relocate metering equipment associated with an Entry and/or Exit 

Point in accordance with Clause 25.25 or Clause 25.26, the Company shall relocate the metering 

equipment in accordance with Good Industry Practice.  

25.28 The User shall use reasonable endeavours to ensure that the relevant Meter Operator Agent and the 

Meter Asset Provider consent to the Company working on and relocating the metering equipment that 

is the subject of an agreement made in accordance with Clause 25.25 or Clause 25.26. 

25.29 Where the Company has relocated any metering equipment pursuant to Clause 25.25 or Clause 

25.26, it shall notify the User and/or the User’s appointed Meter Operator Agent of the metering 

equipment’s new location in accordance with the BSC. 

25.30 The User agrees to the Company working on and relocating the metering equipment that is the subject 

of an agreement made in accordance with Clause 25.25. 

25.31 The User may give the Company 90 days’ notice in writing at any time that it rescinds its agreement 

to the Company working on and relocating its whole current metering equipment under Clause 25.30. 

At any time thereafter, the User may give the Company 90 days’ notice in writing that it agrees to the 

Company working on and relocating its whole current metering equipment under Clause 25.30. 

25.32 The Company shall indemnify the User against all expenses, liability, loss or damage incurred by the 

User as a consequence of the User’s liability to the Meter Asset Provider for the Meter Asset 



 

Provider’s direct losses for physical damage to the metering equipment, as a result of the Company 

acting contrary to Good Industry Practice in relocating the metering equipment under Clause 25.25. 

25.33 Where, in accordance with the provisions of Schedule 24, the Company has been notified that the 

Agreed Version of the ‘Distributor Meter Moves During Service Alterations Scope Document’ has 

been altered, then the Company shall ensure that it uses the Agreed Version with effect from the 

agreed release date. 

 

Add the following to a Schedule 24 

SCHEDULE 24 

5. AMENDMENTS TO THE ‘DISTRIBUTOR METER MOVES DURING 

SERVICE ALTERATIONS SCOPE DOCUMENT’. 

5.1 The Panel shall oversee the process by which the Agreed Version of the Distributor Meter 

Moves During Service Alterations Scope Document may be altered. Such alteration may 

include the addition to or removal from the Agreed Version of a specific meter type that 

can or cannot be moved by a Distributor during a service alteration. 

5.2 Distributors or Suppliers may, at any time, apply to the Panel requesting that the Agreed 

Version is altered by notice in writing to the Panel Secretary. 

5.3 Where the Panel Secretary receives such an application, it shall ensure that the matter is 

added to the agenda for the next Panel meeting occurring more than 10 Working Days 

after receipt of such application, and shall give notice to all the Parties at least 10 Working 

Days before the Panel meeting in question: 

3.3.1 setting out the identity of the Party that made the request; 

3.3.2 specifying the date on which the Panel is due to consider the matter; and 

3.3.3 inviting representations or objections with respect to the request before that date. 

5.4 Where representations or objections are made in accordance with Paragraph 1.3, the 

Panel Secretary shall, as soon as reasonably practicable after receipt thereof and unless 

such representations or objections have been marked as confidential, provide such 

representations or objections alongside the request itself via publication with the relevant 

meeting documentation on the Website. 

5.5 Following an application under Paragraph 1.2, the Panel shall resolve whether to accept 

the requested alteration to the Agreed Version. In passing such a resolution, the Panel 



 

may impose such conditions as it sees fit, including specifying whether a transition period 

is to apply and the term of any such transition period. 

5.6 Where the Panel passes a resolution in accordance with Paragraph 1.5, it shall instruct 

the Secretariat to (a) publish an updated Agreed Version on the Website; and (b) notify 

Distributor and Supplier Parties that an updated version has been published, including a 

description of how the Agreed Version has been altered, details of any transition period 

or other applicable conditions, and a link to the location of the Agreed Version on the 

Website. 

 

 


