[bookmark: _Toc256164981][bookmark: _Hlk85529646]Extract from Schedule 22 regarding potential legal text 
This extract is a starter for ten as to the clauses to be reviewed and either amended or deleted 
Potential need to lead into the sections below re the initial request i.e. how is the distributor currently notified of a request
Equivalent ECCR provisions to be reviewed in light of the approach being requested
Costs to be paid in full by you
[bookmark: _Ref252353466]The costs of providing Extension Assets are charged in full to you. 
[bookmark: _Ref251781415]Where you have requirements for additional security or the characteristics of your load requires us to install assets in excess of the Minimum Scheme then you will pay the costs in excess of the Minimum Scheme in full. Where you have requested a three-phase connection and/or a supply voltage that is not necessary to meet the Required Capacity, and the local Distribution System is not of the requested number of phases and/or voltage, then you will pay in full the cost of Reinforcement of the Distribution System to your specified number of phases and/or voltage.
[bookmark: _Ref249950746]The costs of the future operation and maintenance of any additional assets requested by you (over and above those associated with the Minimum Scheme) will be payable in full. This would normally be levied as a one-off charge representing the net present value of the future operation and maintenance costs and calculated as a percentage (specified in Section [6]) of the additional capital cost of the Scheme. See Example 3 for an illustration of where you request additional security.
Work required to reconfigure the Distribution System to meet your requirements where no additional Network or Fault Level Capacity is made available shall be charged in full to you. See Example 8D.
Where the Extension Assets would normally require the extension of existing switchgear equipment and this is not possible, the cost of the full replacement of the switchgear (using the nearest standard size) will be charged to you, provided that there is no Reinforcement of the Distribution System (see paragraph 1.20).
[bookmark: _Ref252353504]For generation connections only, Reinforcement costs in excess of the high-cost project threshold of £200/kW shall be charged to you in full as a Connection Charge. Where both this paragraph 1.15 and paragraph 1.30 below apply to a generation connection, the provisions of paragraph 1.30 shall take precedence.
[bookmark: _Toc256164982]Costs to be apportioned between you and us
[bookmark: _Ref253474498][bookmark: _Ref251738895][bookmark: _Ref251760599]Reinforcement is defined as assets installed that add capacity (network or fault level) to the existing shared use Distribution System. The costs of Reinforcement shall be apportioned between you and us. The methods used to apportion the costs of Reinforcement are set out in paragraphs 1.23 – 1.28. There are five exceptions to this rule. Where an exception applies Reinforcement will treated as Extension Assets and costs will not be apportioned. These exceptions are described below and the application of exceptions 1, 2, 4, and 5 is demonstrated in the Examples. 
[bookmark: _Ref254096428]Exception 1: Where the Reinforcement is:
down stream of the POC; and
over and above the Minimum Scheme; and
provided at our request; and
provided by connecting two points on the existing Distribution System; and
there is little or no prospect of the capacity created being required within the next five years,
then the apportionment rules will not apply. You will pay the costs associated with the Minimum Scheme and we will pay the costs over and above the Minimum Scheme. See Example 2B.
[bookmark: _Ref254289414]Exception 2: Where the Reinforcement is in excess of the Minimum Scheme and is at your request, the Reinforcement will be treated as Extension Assets and the apportionment rules will not apply. The costs in excess of the Minimum Scheme will be borne in full by you (see paragraphs 1.11 and 1.12 above).
[bookmark: _Ref253474948]Exception 3: Where the Reinforcement is provided to accommodate a Temporary Connection the Reinforcement will be treated as Extension Assets and the apportionment rules will not apply. The costs associated with the Temporary Connection will be borne in full by you. Temporary Connections are defined as connections that are only required for a period of up to five years, but exclude connections to provide the initial connection to a development, where the Reinforcement will subsequently be required for the permanent connection.
[bookmark: _Ref254183867][bookmark: _Ref252369521]Exception 4: Where the replacement of switchgear results in an increase in fault level capacity and:
that increase is solely as a result of the fault level rating of the standard switchgear equipment used by us being higher than that of the existing switchgear; and
that increase in fault level capacity is not needed to accommodate your connection.
then, unless the switchgear adds network capacity and the Security CAF applies,  the switchgear replacement will be treated as Extension Assets and the apportionment rules will not apply. You will pay the full cost of the switchgear replacement. See Example 7B.
[bookmark: _Ref254184684][bookmark: _Ref253474529]Exception 5: Where the Reinforcement:
is provided by connecting two points on the existing distribution system; and
is providing connection to a development with a number of Entry/ Exit Points,
then the additional network length (measured from suitable points close to the site boundaries which would allow for a clear demarcation of Contestable and Non-Contestable Work) required to provide connectivity within the development will be considered to be Extension Assets and the apportionment rules will not apply. You will pay the full cost of the additional network length. See Example 8B.
For avoidance of doubt, where the costs of Reinforcement are borne in full by you and any capacity created is used to accommodate new or increased connections within the ECCR Prescribed Period, the ECCR will apply (see paragraphs 1.35 - 1.38).
[bookmark: _Ref254181727]The costs of Reinforcement will be apportioned using one of two Cost Apportionment Factors (CAFs), dependent upon which factor is driving the requirement for Reinforcement:
The ‘Security CAF’; and 
The ‘Fault Level CAF’.
[bookmark: _Ref253400041]The following definitions are used in the application of the CAFs.
	Existing Capacity

	For existing Customers their Existing Capacity will be either:
1. the Maximum Capacity used in the calculation of their use of system charges; or
for Customers who are not charged for use of system on the basis of their Maximum Capacity the lower of:
No. of phases x nominal phase-neutral voltage (kV) x fuse rating (A); and
The rating of the service equipment.

	Fault Level Contribution from Connection
	is the assessment of the Fault Level contribution from the equipment to be connected taking account of its impact at the appropriate point on the Distribution System. Where an existing Customer requests a change to a connection then the ‘‘Fault Level Contribution from Connection’’ is defined as the incremental increase in Fault Level caused by the Customer.

	New Fault Level Capacity
	is the Fault Level rating, following Reinforcement, of the equipment installed after taking account of any restrictions imposed by the local network Fault Level capacity. For the avoidance of doubt this rule will be used for all equipment types and voltages.

	New Network Capacity 
	 is either the secure or non-secure capacity of the Relevant Section of Network (RSN) following Reinforcement. Whether secure or non-secure capacity is applicable depends upon the type of capacity that can be provided from the RSN. For example, if the capacity provided to the Customer by the RSN is secure, but the capacity requested by the Customer at the point of connection is non-secure, the secure capacity will be used. See Example 12. 
The capacity to be used will be based on our assessment of the thermal ratings, voltage change and upstream restrictions and compliance with our relevant design, planning and security of supply policies. The equipment ratings to be used are the appropriate operational rating at the time of the most onerous operational conditions taking account of seasonal ratings and demand. 

	[bookmark: _Hlk256065712]Relevant Section of Network (RSN)
	 is that part or parts of the Distribution System which require(s) Reinforcement. Normally this will comprise:
· 	the existing assets, at the voltage level that is being reinforced, that would have been used to supply you (so far as they have not been replaced) had sufficient capacity been available to connect you without Reinforcement; and/or
· 	the new assets, at the same voltage level, that are to be provided by way of Reinforcement.
Where it is unclear what assets would have supplied the Customer in the event that sufficient capacity had been available, the existing individual assets with the closest rating to the new assets will be used. See Example 13.
There may be more than one RSN (e.g. at different voltage levels).

	Required Capacity
	is the Maximum Capacity agreed with the Customer. In the case of multiple connections (e.g. a housing development) it may be adjusted after consideration of the effects of diversity. Where an existing Customer requests an increase in capacity then it is the increase above their Existing Capacity.


The ‘Security CAF’ is applied, where the costs are driven by either thermal capacity or voltage (or both) as assessed against the relevant standard.  This rule determines the proportion of the Reinforcement costs that should be paid by you as detailed below.
 			(max 100%)
The ‘Fault Level CAF’ is applied, where the costs are driven by Fault Level restrictions.  This rule determines the proportion of the Reinforcement costs that should be paid by you as detailed below.
(max 100%)
For clarity, where you require an augmentation to an existing connection, both the Security and Fault Level CAFs will be based on the increase in Required Capacity and increase in Fault Level Contribution from the connection respectively. Any related increases within the previous three year period will be taken into account in determining the increase in the Required Capacity or increase in the Fault Level Contribution from the connection to be applied within the CAF.
[bookmark: _Ref253240957]On some Schemes there may be interaction between the two rules. In such cases, the ‘Security’ CAF will be applied to costs that are driven by the security requirement.  The ‘Fault Level CAF’ will be applied to costs that are driven by Fault Level requirements. See the Examples for illustrations on the application of the CAFs.
[bookmark: _Toc256164983]Recovery of costs for previous works
[bookmark: _Ref252353647]Where, in order to provide your connection;
we propose to utilise existing Distribution System assets that were previously installed to provide a connection to another Customer, and
the other Customer has paid us (either in part or in full) a Connection Charge for those assets or paid an ICP for those assets which were adopted by us
you may be required to make a payment towards them. The ECCR prescribes the circumstances where such payment is required. Charges for such works only apply where the new connection is provided within the ECCR Prescribed Period. 

___________________________________________________________________________
[bookmark: _Toc256164986][bookmark: _Hlk85529706]Rebates
[bookmark: _Ref249950924]1.35	For Distribution System assets where you have paid in full, then you may be entitled to a future rebate of charges should another Customer connect to those assets. These circumstances are detailed in the ECCR.
[bookmark: _Ref254096694]1.36	For Distribution System assets where you have paid in proportion to your Required Capacity, then you are not entitled to a future rebate of charges should another Customer connect to those assets.
0. Your entitlement to receive payments under the ECCR only applies to connections made within the ECCR Prescribed Period from the first provision of the connection.
[bookmark: _Ref251740239]These provisions do not apply where your connection was made before 6 April 2017 and we have adopted the assets from an ICP. However, for connections made on or after 6 April 2017, these provisions do apply to assets we have adopted from an ICP (as further described in the ECCR).

